Akşemseddin Hz. Türbesi Sanal Turu

360 Degree Akşemseddin Hz. Türbesi


Akşemseddin Hz. Türbesi; Akşemseddin Hz. (1389-1459) Göynükte vefat etmiştir. Asıl adı ile Mehmet Şemseddin, çok yönlü İslam alimi ve bilim insanıdır.Hamzanın oğlu olarak, 1389 yılında Şamda doğmuştur. Akşemseddinin soyu, baba tarafından 15. batında Ebu Bekire dayanmaktadır.

İlk tahsilini babasından alan Akşemseddin, 7 yaşında hafız olup, ailesiyle birlikte Samsunun Kavak bucağına yerleşmiştir. Babasının vefatından sonra Amasya ve Osmancık medreselerinde eğitimini tamamlayan Akşemseddin, müderrislik payesi aldı ve Osmancık Medresesine müderris oldu. Akşemseddin ayrıca, tıbba ve eczacılığa merak sararak tıp ilmini öğrendi. Tasavvufa olan ilgisinden dolayı, Akşemseddin önce İran dolaştı ama umduğunu bulamadığı için tekrardan Anadoluya dönmek zorunda kaldı.

Ankaraya giden Akşemseddin, Hacı Bayram Velinin öğrencilerinin nefislerini kırmak, fakirlere yardım etmek ve yoksullara ikramda bulunmak için de olsa cer ve yardım kabul etmesi, çarşı pazarda devran yaptırması gibi hallerinden hoşlanmadığı için Ankaradan ayrıldı ve başka bir mürşid aramak icin Halepe gitti. Halepte bir gece rüyasında boynuna bir zincirin takılmış olduğunu, zincirin diğer ucu Hacı Bayram Velinin elinde ve kendisini Ankaraya doğru çektiğini gördü. Bunun üzerine tekrardan Ankaraya döndü. Kısa sürede tasavvufun bütün yollarını ve inceliklerini öğrenen Aksemseddin, bu başarısından dolayı Hacı Bayram Veliden icâzet aldı ve hilafet tacı giydirildi.

Bunun sonrasında Hacı Bayram Veliden aldığı izinle Ankaradan ayrıldı ve Beypazarına yerleşti. Beypazarında büyük bir şöhret bulan Akşemseddin, kısa bir süre sonra oradan da ayrılır ve İskilipe yerleşir. İskilipten de yine aynı kesrete düşme sebebiyle ayrılır ve Bolunun Göynük ilçesine yerleşir. Göynükte de yine bir değirmen ve mescid inşa ettirip, kendi çocuklarının tahsil ve terbiyesi ile meşgul olmuş, diğer taraftan mevcut eserlerini yazmış ve yedi kere hacca gidebilme imkânı bulmuştur. Akşemseddinin ön iki evladı olduğundan bahsedilmekte ise de mevcut diğer kaynaklarda sadece on çocuğundan söz edilmektedir.

İstanbulun fethi , Akşemseddinin asıl ünü, II. Muratın emir ve isteğiyle II. Mehmedin hocalığına tayin edilişiyle başlamıştır. Akşemseddin, II. Mehmede danışmanlık yapıp İstanbulun fethine katkıda bulunmuştur. Akşemseddin çocukları, öğrencileri ve müritleriyle birlikte fetih ordusuna katılmışlardır.

Yorum Yazın

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İgili Yapıtlar