Galatasaray Lisesi Sanal Turu

 360 Degree Virtual Tour


 Galatasaray Lisesi, Osmanlının yükselme devrinde devleti yönetecek sınıfın ilk ve orta öğrenim ihtiyacını karşılamak amacıyla II. Bayezid tarafından Galata Sarayı Ocağı adıyla kurularak Osmanlı Saray eğitiminin önemli bir bileşeni olarak işlev görmüştür. Bu yüzden Mekteb-i Sultani olarak da anılır. 1820 yılına dek Osmanlının en önemli kurumlarından biri olan Galata Sarayı Medresesi, daha sonraki yıllarda Osmanlıda batılılaşma döneminin pozitivist aydınlarını yetiştiren yönüyle sembol bir kurum olur. Bir başka deyişle devletin kontrolünde aydın yetiştiriciliğini özendiren batılı bir kuruma dönüşür.

 Kısa Hatlarla Galatasaray Lisesi

Galatasaray takımı bu okulda kuruldu. 1905 yılında Galatasaray Liseli Ali Sami Yen Bey ve arkadaşları Galatasaray Spor Kulübünü burada kurdu.
Galatasaray Lisesi, 3 komşu ülkeye cumhurbaşkanı yetiştirdi. İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Ben-Zvi, Bulgaristan Cumhurbaşkanı İstanbuloff ve Suriye Cumhurbaşkanı Mehmet Ali El Abid Galatasaray Lisesinde yetişti. Ayrıca İsrail Başbakanı Moşe Şertok, İran İç İşleri Bakanı Mirza Sadık Han gibi pek çok eğitim gören komşu ülke bakanları var.
Pek çok ünlü, okulu asma gibi karşı konulmaz duyguyu burada öğrendi. Bu proje ile teneffüslerinde yaptıkları yaramazlıları, okulu zaman zaman asarak istiklal caddesinde yaptıkları kaçamakları hatırlayacak kimi ölmüş kimisi hayatta olan pek çok ünlü isim var: 
Bunlar arasında Ahmet Haşim, Barış Manço, Cahit Sıtkı Tarancı, Candan Erçetin, Çetin Altan, Erkin Koray, Erol Günaydın, İlber Ortaylı, Mehmet Ali Birand, Nazım Hikmet, Okan Bayülgen, Orhan Veli Kanık, Reşat Nuri Güntekin, Sedat Simavi, Şerif Mardin, Tevfik Fikret, Fatih Altaylı ilk akıla gelenler.
Galatasayar Lisesi 500 yıllık tarihe tanıklık etti. 

Yorum Yazın

Yorumlar

  • Ceylin
    Ekleme Tarihi

    Ceylin
    7.Sınıfım bende seneye buraya geleceğim

  • Zeynep Tandoğan
    Ekleme Tarihi

    7. Sınıf öğrencisiyim 1 sene sonra bu okulda okucam

  • Yağmur
    Ekleme Tarihi

    Burada okumayı çok istiyorum fakat köyde okuduğum için kazanmam çok zor gibi görünüyor herkese gerçek bir Galatasaraylı olabilmek için bu engelleri aşmam gerekiyor.

İgili Yapıtlar