Sümela Manastırı

Trabzon ili Maçka ilçesinde yer alan ve dağ yamacında gizli bi kale gibi inşa edilmiş olan Sümela Manastırı tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Sümela Manastırı
Sümela Manastırı
Sümela Manastırı
Sümela Manastırı

Trabzon ili Maçka ilçesinde yer alan ve dağ yamacında gizli bi kale gibi inşa edilmiş olan Sümela Manastırı tarihi çok eskilere dayanmaktadır. MS. 375 yılları Bizans döneminden iki rahibin inşasına öncülük ettiği düşülmektedir. Kuruldugundan günümüze kadar manastır olarak kullanılmıştır.

Osmanlı döneminden önce ve osmanlı döneminden sonra önemini sürdürmüş, osmanlı egemenliğinde de hakları korunmuş ve manastır olarak faaliyetine devam etmesi sağlanmıştır.Zamanla birçok defa tamirat gören manastır iklim şartlarına ve depremlere karşı dayanıklılığını ispatlamıştır. 1. Dünya savaşı sırasında manastır Rus işgaline uğramış ve tamamen boşaltılmıştır. 

Manastır içinde tavan ve duvar süslemeleri ile ayrı bir güzellik barındırmaktadır. Manastır bünyesinde kilise , şapel, mutfak, odalar, kutsal ayazma gibi bölümler bulunmaktadır. Dağ yamacında bulunan ve tek girişi bulunan manastır , eşssiz manzarasıyla ziyaretçileri büyülemektedir. 

Sarp bir yoldan tırmanarak çıkılan manastır dönemin havasını ziyaretçilere en iyi şekidle aktarmaktadır. 2019 yılında yeniden restore edilen manastırın ziyarete açılması ile bölge için önemli ziyaret noktası olmaya devam etmektedir.

360 Sanal Gezintisi